HOE GEBRUIK IK CREATINE?

02-09-2019

Ben jij nog niet erg thuis in de wereld van de wonderbaarlijke performance booster creatine en wil jij weten hoe je deze stof kan gebruiken om betere resultaten te boeken? Lees dan de volgende blog om erachter te komen wat creatine precies is en hoe je het beste kan beginnen met het gebruiken van dit wondermiddel.

Creatine is een stof die dient als schakel tussen spier- en zenuwcellen als het gaat om energievoorziening. De stof creatine wordt door je eigen lichaam aangemaakt en een gemiddeld persoon heeft zo'n 120-160 gram creatine opgeslagen in zijn of haar lichaam. De maximale hoeveelheid creatine die je lichaam op kan slaan hangt sterk af van de hoeveelheid en type spierweefsel, maar ook van gewenning en lichaamsgewicht.

Hoe de creatine zijn werk doet is een ingewikkeld biologisch proces. Het komt er uiteindelijk op neer dat wanneer je lichaam een grotere hoeveelheid creatine in het lichaam heeft er een hogere hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren mogelijk is waardoor je spieren in staat zijn om explosieve bewegingen vaker te doen en langer vol te houden. Mannen en vrouwen kunnen wel 5-10% sterker worden door het gebruik van een supplement als creatine. Let er wel op dat niet iedereen baat heeft bij creatine. De stof lijkt bij sommige mensen weinig verschil te maken, terwijl andere sporters heftige effecten ondervinden. Enkele van de effecten kunnen zijn: meer kracht, minder moeite bij inspanning en grotere vetvrije massa. Klinkt goed, niet?

Er kunnen echter ook nadelen kleven aan het gebruik van creatine. Er zijn partijen die claimen dat het slecht zou zijn voor de lever en nieren, omdat zij extra hoeveelheden afvalstoffen moeten verwerken en omdat je lichaam niet berekend is op een dergelijke hoeveelheid creatine-inname. Aan te raden is om niet meer dan 20 gram per dag creatine tot je te nemen; alle creatine die je extra neemt wordt uitgescheiden via je urine. Het is wel zeer belangrijk om meer te gaan drinken tijdens een creatine kuur. Je spieren zullen tijdens de kuur namelijk meer vocht opnemen, waardoor je minstens een liter water extra per dag moet drinken.

Wat is nu de beste manier om aan een kuur te beginnen? De meningen verschillen hierover en het zal ongetwijfeld per persoon verschillen. Je kan elke dag bij het ontbijt een schepje creatine innemen gedurende 6-8 weken. Doe dit op een lege maag samen met wat vruchtensap of andere suikers. Dit zorgt er namelijk voor dat de creatine beter wordt opgenomen door je lichaam. Op deze manier neem je gedurende de kuur elke dag een constante hoeveelheid creatine tot je (1 maatschep). Er zijn ook andere mensen die beweren dat aan het begin van de kuur een oplaadfase nodig is. Dit houdt in dat je de eerste week 2-3 keer zoveel creatine tot je neemt ten opzichte van de rest van de kuur. Dit houdt in dat je gedurende 7 dagen 2 of 3 maatschepjes bij het ontbijt neemt. Om te beginnen is dit aan te raden, omdat je zo ook snel doorhebt of de creatine aanslaat of niet. 'More is more' in dit geval.

Als laatste nog een kleine tip waar veel sporters bij zweren en dat is om net voor of tijdens je training een schepje creatine in je (sport)drankje te doen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit werkt, maar vanuit de sportwereld zijn er veel positieve geluiden over hoe dit zorgt voor net dat beetje extra tijdens je traning.